Galvenā lapa Atkarības - datoratkarība

    Datoratkarība

    Tā kā datora lietošana, interneta izmantošana un iemaņas, strādājot ar dažādām programmām, šodien ir ļoti izplatīta parādība, nereti jauniešiem nākas saskarties ar datoratkarību.

    Datoratkarība ir apmāta atkarība no datora lietošanas. Tā ir problēma, par kuru nav jākaunas, bet jāmēģina to risināt.

    Kas cieš no datoratkarības?

     Datoratkarība var skart gan jauniešus, gan vecākus cilvēkus, gan meitenes, gan puišus no dažādiem sociālajiem slāņiem.

     Varētu teikt, ka datoratkarība ir izplatījusies līdz ar interneta attīstību. Visbiežāk datoratkarību saista ar vēlmi sevi identificēt ar kādu citu personu. Internets parasti vairāk saista tos cilvēkus, kuriem ir lielākas problēmas savstarpējā komunikācijā. Tieši virtuālājā vidē viņi var paslēpt to, kā izskatās, cik veci viņi ir un galu galā, kāds ir viņu dzimums, tādējādi iegūstot sev jaunas personības. Nereti gadās arī tā, ka savstarpējās saskarsmes problēmas veidojas tieši pārmērīgas virtuālās vides izmantošanas dēļ, jo jaunietis vairs nemāk komunicēt reālajā dzīve.

     Atkarībai no videospēlēm visvairāk ir pakļauti tieši jaunieši. Ir tādi, kas spēlē videospēles līdz pat 30 stundām nedēļā, kas nenoliedzami norāda uz to, ka tā ir nopietna atkarība. Zinātnieki apgalvo, ka šīs alkas pēc videospēlēm ir tikpat spēcīgas kā narkomāniem pēc kārtējās devas. Parasti pēc videospēļu spēlēšanas viņi ir uzvilkti un ļoti viegli aizkaitināmi.

     Tieši jaunākiem pusaudžiem datoratkarība var būt visbīstamākā, jo tas ir laiks, kad viņi attīstās, kad veidojas viņu pasaules uztvere. Pavadot daudz laika atkarības varā, jaunieši var pazaudēt svarīgākās lietas savā dzīvē – attiecības ar draugiem un ģimeni. Atkarības rezultātā izmaiņas vispirms rodas emocionālajā sfērā, tikai vēlāk iestājas fiziskās izmaiņas, kuras pamanāmas jau dziļas slimības gadījumā.

    Ko tas nozīmē – būt atkarīgam?

    Datoratkarīgie, esot virtuālajā vidē, pilnībā zaudē laika sajūtu un nejūt, kas notiek apkārt. Viņi var aizmirst, ka ir jāēd, jāguļ, jāiet uz skolu un daudzas citas lietas. Viņi izvairās no pienākumiem, kļūst nolaidīgāki skolā, kavē tikšanās, jo viņi nav spējīgi „atiet” no datora. Visbiežāk jauniešiem rodas vieglprātīga attieksme pret atkarību un viņi paši nemaz neatzīst, ka ir pārmērīgi aizrāvušies ar datoru.

    Kā Tu vari zināt, ka Tev ir datoratkarība?

    Kā jebkurai atkarībai, arī šajā gadījumā ir vairākas pazīmes, kas liecina par pārmērīgu datora lietošanu.

     Šeit būs dažas populārākās:

    - Tev sāk pasliktināties sekmes skolā;
    - Tev ir tukšuma sajūta laikā, kad neesi pie datora;
    - Esot pie datora Tu pilnībā zaudē laika izjūtu;
    - Tu celies agrāk vai ej gulēt vēlāk, lai tikai būtu vairāk laika pavadīšanai pie datora;
    - Ja vien Tev ir portatīvais dators, Tu to vienmēr nēsā līdzi, lai varētu pavadīt laiku virtuālajā vidē;
    - Jūties nervozs, ja neesi bijis dienu (vai pat stundu) pie datora un, piemēram, neesi pārbaudījis savu e pastu;
    - Domā, ka Tavi labākie draugi ir tie, kurus Tu satiksi virtuālajā vidē.

     Ir arī vairākas pazīmes, kas liecina tieši par videospēļu atkarību.

    - Tu zodz naudu vai neēd pusdienas, lai ietu uz datorsalonu vai lai pirktu spēļu diskus;
    - Melo par savu atkarību, piemēram, stāsti, ka esi darījis ko citu, nevis bijis datorsalonā;
    - Stundu laikā, starpbrīžos un pēc skolas slepus ej uz datorsalonu;
    - Spēlē spēles, lai aizmirstu par savām problēmām skolā vai nesaskaņām ar draugiem vai tuviniekiem;
    - Strīdies ar ģimenes locekļiem, ja Tev aizrāda par spēlēšanu.

    Ja Tavas alkas pēc datora izmantošanas ir nekontrolējamas, nebaidies par to pastāstīt kādam sev tuvam cilvēkam!

    Kāpēc datoratkarība ir nopietna?

    Pārmērīga aizraušanās ar datoru visbiežāk cilvēku iespaido tieši negatīvā veidā un veicina daudz izmaiņu, kuras viņš pats var neapzināties, gan uzvedībā, gan izturēšanās veidā, gan attieksmē. Bieži vien jaunieši „ieslīkst” datorā, lai aizmirstos un kļūst nevērīgi pret apkārtējiem. No tā cieš gan ģimenes locekļi, gan draugi, tādējādi attiecības pasliktinās un veidojas it kā apburtais loks – jaunietis atkal vēlas „aizmirsties” datorā, lai nebūtu jādomā par šīm nesaskaņām. Patiesībā, no tā visvairāk cieš jaunietis pats, jo viņš vairs nemāk risināt problēmas, viņš bēg un izvairās no komunikācijas. Bet bēgšana no problēmām neko neatrisina.

    Kur vērsties pēc palīdzības?

    Lai sev palīdzētu, vispirms tas ir jāvēlas pašam. Nekautrējies par to stāstīt vecākiem vai vērsties pēc palīdzības. Tieši ģimene var kļūt par Tavu lielāko atbalstu.

    Savukārt profesionālu palīdzību Tu vari saņemt zvanot pa Rīgas Atkarības profilakses centra uzticības tālruni 7037333. Sīkāku informāciju skaties Rīgas Atkarības profilakses centra mājas lapā www.narcomania.lv

    Izmantoti vairāku portālu materiāli.

     

     
    Autorizācija



    Statistika
    Reģistrēti lietotāji : 4
    Raksti : 653
    Rakstu skatīšanās reizes : 1450487
    Klātienē
    Šobrīd klātienē ir 7 viesi