Galvenā lapa Juridiska_palidziba

    Valsts nodrošinātā (bezmaksas) juridiskā palīdzība iedzīvotājiem

    Šobrīd daudziem Latvijas iedzīvotājiem ir nepieciešama palīdzība juridisku jautājumu risināšanā. Vai tie būtu darba jautājumi, ģimenes, īpašuma jautājumi vai citi juridiski risināmi jautājumi. Tomēr ne visi var atļauties algot juristu vai advokātu. Valsts kopš 2006.gada personām, kuras ir trūcīgas vai maznodrošinātas, nodrošina valsts garantēto (bezmaksas) juridisko palīdzību. Iestāde, kurai uzticēts īstenot šo funkciju, ir Tieslietu ministrijas Juridiskās palīdzības administrācija. Mēs vēršamies pie Jums, lai ar Jūsu palīdzību informētu Jūsu pašvaldības iedzīvotājus par iespēju saņemt šādu valsts nodrošināto pakalpojumu, ja iedzīvotājiem tāds ir nepieciešams.
    Valsts nodrošinātā juridiskā palīdzība ir pieejama ikvienam Latvijas iedzīvotājam, kas ir trūcīgs vai maznodrošināts, un tam ir kāds juridiski risināms strīds (civillietās vai privātās apsūdzības kriminālprocesā).

    Ņemot vērā, ka ir notikušas izmaiņas normatīvajos aktos, vēršam Jūsu uzmanību uz vairākiem aspektiem.
    Persona var saņemt valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības pieprasījuma veidlapu, kā arī informāciju par veidlapas aizpildīšanu un tai pievienojamiem dokumentiem Juridiskās palīdzības administrācijā vai pašvaldībā, kuras administratīvajā teritorijā ir šīs personas dzīvesvieta vai kur tā tiesiski uzturas (sk. Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likuma 22.panta trešo daļu. Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likums pieejams http://www.likumi.lv/doc.php?id=104831). Veidlapa elektroniski ir pieejama Juridiskās palīdzības administrācijas mājas lapā (tiešā saite http://www.jpa.gov.lv/lat/informacija_iedzivotajiem/veidlapas/).

    Pašvaldību darbiniekiem un citiem sadarbības partneriem lūdzam pievērst īpašu uzmanību tam, ka ar 2009.gada 1.jūliju ir stājušies spēkā grozījumi Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likumā.

    Būtiskākās izmaiņas, kas skar iedzīvotājus:
    1)      Juridiskās palīdzības administrācija lems par valsts nodrošinātās (bezmaksas) juridiskās palīdzības piešķiršanu civillietās (ir ierobežojumi! sk. Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likuma 6.pantu) un privātās apsūdzības kriminālprocesā (cietušajam);
    2)      Latvijas pilsonim, Latvijas nepilsonim, bezvalstniekam, Eiropas Savienības pilsonim, kas nav Latvijas pilsonis, bet tiesiski uzturas Latvijas Republikā, ārzemniekam (tai skaitā bēglim un personai, kurai ir piešķirts alternatīvais statuss Latvijas Republikā), kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts pilsonis, ja viņš tiesiski uzturas Latvijas Republikā un ir saņēmis pastāvīgās uzturēšanās atļauju ir tiesības uz valsts nodrošināto (bezmaksas) juridisko palīdzību tad, ja šīs personas ir ieguvušas maznodrošinātas vai trūcīgas personas statusu atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai, kādā fiziskā persona atzīstama par maznodrošinātu vai trūcīgu, tās pēkšņi nonākušas tādā situācijā un materiālajā stāvoklī, kas tām liedz nodrošināt savu tiesību aizsardzību (stihisku nelaimju, nepārvaramas varas vai citu no personas neatkarīgu apstākļu dēļ), vai atrodas pilnā valsts vai pašvaldības apgādībā (sk. Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likuma 3.pantu).

    SVARĪGI!

    1)      Iesniegumus par juridisko palīdzību, kuri Juridiskās palīdzības administrācijā saņemti līdz 2009.gada 30.jūnijam, Juridiskās palīdzības administrācija izskata, juridisko palīdzību piešķir un nodrošina tādā kārtībā un tādos gadījumos un apjomā, kādu nosaka tiesiskais regulējums, kas bija spēkā līdz 2009.gada 30.jūnijam (sk. Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likuma Pārejas noteikumu 8.punktu);
    2)      Lietās, kurās juridiskā palīdzība piešķirta līdz 2009.gada 30.jūnijam, iesniegumus par turpmāko juridisko palīdzību Juridiskās palīdzības administrācija izskata un juridisko palīdzību piešķir tādos gadījumos un apjomā, kādu nosaka tiesiskais regulējums, kas bija spēkā līdz 2009.gada 30.jūnijam (sk. Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likuma Pārejas noteikumu 9.punktu).

    Kā līdz šim arī turpmāk esam gatavi sniegt konsultācijas par juridiskās palīdzības saņemšanas iespējām un iesnieguma veidlapas aizpildīšanu gan telefoniski (80001801), gan elektroniski ( Šī e-pasta adrese ir aizsargāta pret mēstuļošanu (spam), Jūsu pārlūkam ir jābūt aktivizētam Javascript, lai to aplūkotu ), gan arī klātienē uz vietas (organizējam pašvaldību darbiniekiem bezmaksas izbraukuma seminārus, nodrošinām ar izdales materiāliem).

    Lai veicinātu Jūsu iedzīvotāju pieejamību Juridiskās palīdzības administrācijas sniegtajiem pakalpojumiem, pēc Jūsu pieprasījuma varam Jūs nodrošināt ar informatīvajiem materiāliem (bukletiem) un aploksnēm ar norādi „Atbilde apmaksāta” (šajā gadījumā iedzīvotājam par pasta sūtījumu nebūs jāmaksā).

    Esam arī izveidojuši e-pasta vēstkopas, kurās informējam par jaunumiem vai skaidrojumiem, kas attiecas uz juridiskās palīdzības saņemšanu. Ja arī Jūs vēlaties kļūt par mūsu e-pasta vēstkopu dalībnieku, lūgums atsūtīt savu apstiprinājumu uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta pret mēstuļošanu (spam), Jūsu pārlūkam ir jābūt aktivizētam Javascript, lai to aplūkotu .

    Kontaktpersona juridiskās palīdzības saņemšanas jautājumos ir Juridiskās palīdzības nodrošinājuma nodaļas vadītāja Indra Markova e-pasts Šī e-pasta adrese ir aizsargāta pret mēstuļošanu (spam), Jūsu pārlūkam ir jābūt aktivizētam Javascript, lai to aplūkotu , tālrunis 67443828, fakss 67514209. Savukārt informatīvo materiālu vai bezmaksas semināru jautājumos kontaktpersona ir Administratīvās nodaļas vadītāja Ruta Siliņa, e-pasts Šī e-pasta adrese ir aizsargāta pret mēstuļošanu (spam), Jūsu pārlūkam ir jābūt aktivizētam Javascript, lai to aplūkotu , tālrunis 67514204, fakss 67514209.
    P.S. Esam gatavi informēt ne tikai par valsts nodrošināto juridisko palīdzību, bet arī par iespējām tīšos noziegumos cietušajām personām saņemt valsts kompensāciju.

    Ja zināt kādu, kuram šī informācija arī ir saistoša, lūdzu tālāk pārsūtīt šo e-pastu.

    Uz sadarbību aicinot,
    ar cieņu,

    Ruta Siliņa
    Administratīvās nodaļas vadītāja
    Juridiskās palīdzības administrācija
    t.:67514204, 22016026, fakss:67514209
    e-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta pret mēstuļošanu (spam), Jūsu pārlūkam ir jābūt aktivizētam Javascript, lai to aplūkotu

     
    Autorizācija



    Statistika
    Reģistrēti lietotāji : 4
    Raksti : 653
    Rakstu skatīšanās reizes : 1450983
    Klātienē
    Šobrīd klātienē ir 6 viesi